V Blatnici letos vyrobí slámové víno, je vzácné pro pěstitele i zákazníky

Milovníci přívlastkových vín se po mnoha letech mohou těšit na slámové víno ze slováckého regionu. Hrozny z Blatnice pod Svatým Antonínkem se tři měsíce sušily na slámě a první ochutnávka bude před létem.

Do poloviny září dozrávalo na vinici, tři měsíce se sušilo na slámě a teď kvasí, aby ho před létem mohli ochutnat první zákazníci. V rodinném vinařství Cíchovi v Blatnici pod Svatým Antonínkem se letos pustili do slámového vína. Mezi znalci je považované za delikatesu.

Na Slovácku k jeho výrobě sahá jen málokterý vinař, tudíž v tomto regionu bývá i vzácností.

„Plánovali jsme to už v roce 2017, ale tehdy na podzim hodně pršelo a riskovali bychom, že hrozny uhnijí. Teď bylo celé září nádherné teplé počasí, hrozny měly vysokou cukernatost, tak jsme neváhali,“ prozradil vinař Václav Cícha.

Rodinné vinařství se specializuje na přívlastková vína, tedy vína nejvyšší kategorie, která podléhají přísným normám. V České republice se v této třídě vyrábí zhruba desetina veškeré produkce vín.

Před jednadvaceti lety udělali v Blatnici jako první na Slovácku ledové víno. Letos se pustili do slámového, které je sladké a ideální k přípitkům jako aperitiv. Byli ale jedni z mála.

„My jsme ho tentokrát nedělali. Máme slámového ještě zásobu z minulých let, protože toto víno vyhledávají jen speciální zákazníci,“ konstatoval Milan Paleta, vedoucí sklepního hospodářství Arcibiskupského zámeckého vína v Kroměříži.

Ani na Velehradě se do slámového nebo ledového vína nepouštějí. Zákazníci si tam ale mohou přijít na výběr z bobulí, který také patří mezi výjimečná přívlastková vína.

Potřeba jsou hrozny s pevnou slupkou
Chuť ledového a slámového vína je podobná. Historie ledového sahá až do konce 18. století, kdy v Německu přišly mrazy dříve než obvykle a sklízet museli už zmrzlé hrozny.

Cukernatost je v obou případech vysoká a slámové i ledové víno se vyrábí z později dozrávajících odrůd. Oba druhy ale vyžadují zvláštní podmínky.

Na ledové víno musejí vinaři se sklizní čekat do prvních mrazů, které musejí dosáhnout alespoň sedmi stupňů. Díky tomu voda v bobulích zmrzne a při lisování vytéká velmi hustý sladký mošt, který pak velmi pomalu kvasí.

„S počasím je to ale složité. Mrazy v posledních letech nepřicházejí ještě před koncem roku, kdy jsme bývali zvyklí. Příznivého klimatu ubývá a pro vinaře je to riskantní. Ale je pravda, že i teď jsem ještě na některých vinicích viděl hrozny, takže někteří čekají,“ upozornil Libor Průdek z Vinařské asociace.

U slámového vína je proces o něco jednodušší. Ve vinohradu je ale potřeba vybírat hrozny s pevnou odolnější slupkou.

„Sušením na slámě se z nich voda odpaří. Výsledek je vlastně stejný jako u ledového,“ poukázal Cícha.

V polovině září posbírali v Blatnici 500 kilogramů odrůdy Chardonnay a uložili je na půdu. Jednotlivé hrozny rozprostřeli na rošty se slámou a nechali pomalu sušit.

„Máme k tomu dostatečně velké a vhodné prostory, nefouká v nich, ale vzduch je čerstvý, protože na půdě se přirozeně větrá. A voda se z bobulí pomalu odpařuje,“ vysvětlil Cícha.

Tři dny před Štědrým dnem bylo hotovo. Cukernatost dosáhla 45 stupňů a výlisnost se pohybovala kolem dvaceti procent oproti obvyklým sedmdesáti procentům u čerstvých hroznů.

Pro zákazníky bude slámové víno připravené v blatnickém vinařství kolem začátku letních prázdnin.

Autor: Jana Fuksová
Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/slamove-vino-blatnice-pod-svatym-antoninkem-vaclav-cicha.A190103_448333_zlin-zpravy_ras?&utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop&fbclid=IwAR0Rg0QltmT8HwFf0AoLUzGoqsjAteBUB6PJ8Ohug1_TeD68zfdJjWpWSMA

 

Kategorie - Tagy

Fotografie

Další zajímavosti

Komentáře (0)

Žádné komentáře. Buďte první.

Další zajímavé události

Kalendář akcí

Zajímavé události