Pít víno na pivo? Teď už je to jedno. Nový nápoj míchá obojí

Pivo, nebo víno? Teď už bude volba o něco jednodušší. Na trh totiž míří nápoje, které jsou kombinací obojího. Hroznům a chmelu to spolu až nečekaně sluší. Když loni představil svoje „Vinné pivo“ Znojemský městský pivovar, jako by to byla jen předzvěst toho, co bude dobývat letošní

trh. Ve Znojmě pivo ve výrobním procesu doplnili vinnými kvasinkami, které speciálně pro tento účel izolovali ve vrboveckém vinařství Ampelos.

„K chmelení piva byl využit speciální chmel Nelson Sauvin, který pivu dodává společně se zmíněnými kvasnicemi ovocné aroma s tóny po angreštu, bílém vínu a tropickém ovoci,“ popsal Miroslav Harašta, šéf pivovaru, který v pokusech propojit chuť vína a piva zdaleka nezůstal sám.

„Existuje nespočet možností, jak kombinovat druhy sladu, chmele, kvasinek a dalších možných přísad a vytvořit tak úžasné a neobvyklé smyslové zážitky,“ vysvětlil vznik „vinných piv“ jednatel Českého pivního institutu Tomáš Hasík.

K oněm smyslovým zážitkům si ale každý výrobce hledá svou vlastní cestu. Tou nejnáročnější se vydává mikulovský pivovar Wild Creatures, který se specializuje na pro Česko netradiční, spontánně kvašená piva. Chuťově se podobají spíš vínu. A zrají společně s ov ocem – třeba i s hrozny. Už v minulosti vyrobili pivo nazvané Tears of St. Laurent, kdy se do divoce kvašeného piva vkládaly hrozny odrůdy Svatovavřinecké.

Pivo s chutí „slámového“
Letos ale pivovar svou kreativitu žene ještě dál. Premiérově posílá na trh pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny – takové, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Necháváme je sesychat čtyři měsíce prostým vyvěšením. Díky mohutnému výparu, kdy se zhruba dvě třetiny vody vypaří, se chutě maximálně zvýrazní. Koncentrace cukru je také mnohem vyšší,“ vysvětluje zakladatelka pivovaru Jitka Ilčíková.

Pro nové pivo vybrali kombinaci několika odrůd s převahou Rulandského bílého. „Hrozny se kus po kuse ručně zavěšují na připravené dráty. Loni jsme kvůli tomu objednávali deset tisíc vánočních háčků,“ směje se při vzpomínání na okamžik, kdy hrozny zavěšovali pod krov pivovaru, aby volným prouděním vzduchu seschly.

„Po seschnutí se hrozny sesbírají, odstopkují a dají do piva. V tomto případě jsme opatrně experimentovali i s lehce oxidativními tóny po vzoru tokajského vína. Tím je taky resurrection inspirované,“ podotýká Jitka Ilčíková.

Pivo premiérově představují právě tento týden na veletrhu Foodex v japonském Tokiu. A to prostřednictvím obchodní skupiny Wine of Czech, která se snaží s českými a moravskými víny prorazit na asijském trhu.

Podle nejnovějších čísel Českého svazu pivovarů a sladoven stoupá zájem o pivní speciály. „Roste zájem o piva vyráběná v Česku méně tradičními postupy, jako jsou piva nefiltrovaná, svrchně kvašená nebo třeba pšeničná,“ říká výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Mezi ně budou nově patřit i vinná piva.

Kombinace chutí obou nejoblíbenějších českých nápojů není jen doménou pivovarů. I vinařství vzala na milost základ piva.

Velkopavlovické vinařství Vinium letos na trh uvede nachmelené víno. V originálním nápoji je víno doplněno jemnými výtažky z chmele. „V nápoji je přes 50 procent bílého vína, do něj pak doplňujeme sladový výtažek, cukr a také extrakt z žateckého chmele. Pak už následuje filtrace a sycení,“ popisuje provozně-výrobní ředitel vinařství Václav Osička. Je to jejich vůbec první pokus odklonit se od výroby klasického vína. V letošním roce chtějí dát do prodeje 150 tisíc litrů tohoto specifického alkoholického nápoje.

Autor: Ivana Solaříková
Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/pivo-vino-jizni-morava-hrozny-def-/ekonomika.aspx?c=A180308_205307_ekonomika_evam

 

Kategorie - Tagy

Fotografie

Další zajímavosti

Komentáře (0)

Žádné komentáře. Buďte první.

Další zajímavé události

Kalendář akcí

Zajímavé události